Spill Group Hollands bedrijf met 75 miljoen klanten

News 4 minutes read June 2008

Spill Group bedient met zijn spelletjessites maandelijks 75 miljoen klanten. Het Nederlandse bedrijf behoort daarmee tot de absolute top op internet. En het wil meer. Z24 spreekt met directeur Peter Driessen. De omvang van de klantenkring past in het rijtje Unilever, Shell en Philips. Naar eigen zeggen haalt het bedrijf 75 miljoen maandelijks terugkerende klanten. “En we willen richting de 200 miljoen”, zegt directeur Peter Driessen bijna achteloos. Dat enorme cijfer is geen branie. Spill Group heeft zich in vier jaar tijd opgewerkt tot spil van het wereldwijde kleine spelletjesaanbod. Het bedrijf kan daardoor bij uitstek profiteren van de toenemende populariteit van deze zogenaamde casual games. Het in 2000 opgerichte Spill Group startte pas in 2004 met spelletjessites. “We kochten toen spelletjes.nl. We zagen wel wat in online games”, legt Driessen uit. Spelletjes.nl werd een online verzamelplek van allerlei kleine spelletjes. Ontwikkelaars kunnen hun spellen op de site zetten. Ze delen vervolgens de inkomsten met Spill Group. Die komen vooralsnog vooral uit advertenties. “Het businessmodel bleek in Nederland aan te slaan. Toen zijn we ook in het buitenland sites gaan kopen. En daar sloeg het eveneens aan.” Het massale bezoek blijkt een zegen, maar ook een vloek. Met zo’n grote groep is het moeilijk om met advertenties precies het juiste publiek te bereiken. En dat is wat adverteerders juist willen. Dit jaar verwacht Spill Group een omzet van ruim 10 miljoen realiseren. Gezien de enorme klantenkring is dat niet veel.

Veel energie van Spill Group richt zich daarom op segmentatie, om advertenties beter te kunnen richten. “We onderscheiden drie groepen. Vrouwen, meisjes van 8 tot 13 en een algemene groep jongeren van 8 tot 19 jaar.” Vertaald naar Nederlandse websites zijn dit respectievelijk spelletjes.nl, girlsgogames.nl en spel.nl. In vrijwel elk land is deze onderverdeling terug te vinden. Bovendien gaat het bedrijf aan zijn naamsbekendheid werken. “Mediabureaus en bedrijven die willen adverteren, kennen de naam Spill Group nauwelijks. Dat gaat komend jaar veranderen.” Spill Group heeft meer plannen. Zo ontwikkelt het bedrijf sinds anderhalf jaar ook zelf games. “In ons kantoor in China.” Dat zelf ontwikkelen is nodig, vindt Driessen. “Zo houden we grip op de markt.” Want één gevaar dreigt voor zijn bedrijf. Spill Group is afhankelijk van gameontwikkelaars. Als die een groter aandeel willen of verschillende sites tegen elkaar gaan uitspelen, heeft dit onmiddellijk consequenties voor de omzet. Spill Group wil ook een ander genre games gaan aanbieden. Zogenoemde massive multiplayer online (mmo), virtuele werelden als Habbo Hotel, World of Warcraft, Second Life en Club Penguin, zijn op dit moment enorm populair. Deze werelden zijn financieel interessant. Niet alleen wordt er geld verdiend met advertenties. “Speciale items of extra privileges kunnen het spel voor de speler leuker maken. Daar kan geld voor worden gevraagd. Zie World of Warcraft.” “We gaan hieraan meedoen. Maar niet met een World of Warcraft. Het blijft gaan om simpelere, gratis games.” Spill Group kocht daarom onlangs het domein onrpg.com. Op deze site worden gratis zogenaamde massive multiplayer online role playing games (mmorpg) aangeboden. Kort gezegd virtuele werelden, vergelijkbaar met World of Warcraft.

“We hopen net als met casual games een startpunt te worden voor virtuele werelden. En dit moet daarbij helpen.” Verdere buitenlandse expansie behoort ook tot het streven. “Vooral in Amerika zien we een enorme groeimarkt. Advertenties leveren het meest op in landen waar mensen ook veel te besteden hebben.” Speciaal voor de VS-markt is sinds een paar maanden de Amerikaanse Gina Jetten-Dunn aangesteld. Zij moet Spill Group naar buiten toe professionaliseren en vooral klaar maken voor de Amerikaanse advertentiemarkt.

Op dit moment heeft Spill Group naar eigen zeggen maandelijks 9 miljoen Amerikaanse spelers. “Maar er ligt nog een geweldig potentieel, zowel wat betreft de gebruikers als op commercieel gebied.” Het gaat ook wel eens mis. “In China hadden we ons behoorlijk misrekend. Ons model sloeg daar helemaal niet aan. We hebben toen maar speciaal mensen in China aangenomen. Die hebben vervolgens totaal andere sites gebouwd. Dat werkt nu geweldig.”

En de concurrentie? “Daar hebben we niet echt last van. We houden de competitie uiteraard goed in de gaten. Dat is ook prima mogelijk, want het speelt zich toch allemaal op internet af. Zelf proberen we zoveel mogelijk contact te houden met gameontwikkelaars. Uiteindelijk zijn het de games die ons van de rest onderscheiden.” Grote partijen vreest Driessen niet direct. “Geld alleen is niet genoeg in deze markt.” Bovendien zijn partijen als Yahoo en Microsoft (met MSN) al vertegenwoordigd. Die zijn respectievelijk nummer 1 en 2. Spill Group volgt direct daarop. “Maar nog dit jaar zullen we MSN inhalen”, belooft Driessen.

Z24 – 6 juni 2008

Wendy Horlings
Office & Event Manager
SFDR

Endeit refers to the following statement in connection with the sustainable finance disclosure regulation (SFDR), available here.

Get in touch with us by submitting your plan or by contacting one of our team members directly.

If you want to receive our newsletter, please put ‘newsletter‘ in the additional message box. ⮕

 

Contact us
Netherlands

Address
Johannes Vermeerstraat 23
1071 DK Amsterdam

Phone +31 20 794 7777
Email info@endeit.com

View on map

Germany

Address
Colonnaden 41
20354 Hamburg

Phone +49 408 740 7981
Email
info@endeit.de

View on map

Sweden

Address
Strandvägen 7a
114 56 Stockholm

Phone +46 843 73 78 17
Email
info@endeit.se

View on map