Address
Johannes Vermeerstraat 23
1071 DK Amsterdam
Phone +31 20 794 7777
Email info@endeit.com
Venture capital: Heimwee naar Anton Philips
Van den Ende & Deitmers wil nieuwe multinationals bouwen
Bouwen, bouwen, bouwen. Dat is het mantra van Hubert Deitmers. Vorig jaar richtte de ex-Endemol-bestuurder met Joop van den Ende de investeringsmaatschappij Van den Ende & Deitmers op. Sindsdien staken de heren geld in zeven jonge bedrijven. Niet om snel te cashen, zegt Deitmers, maar om de bedrijven groot te maken.
Tv-producent Eyeworks was het eerste bedrijf dat een injectie kreeg. Daarna volgden zes andere (zie kader), waarvan vier de afgelopen maand. Onder deze bedrijven bevonden zich Bright (een ‘crossmediale’ techpublicatie) en Albumprinter (online-fotoalbums).Het zijn jonge en dus kleinere technologie- en mediabedrijven. Eyeworks was volgens Deitmers met een omzet van meer dan 150 miljoen euro vorig jaar de grootste. Van den Ende & Deitmers wil ze helpen uitgroeien tot grote, internationale spelers. Deitmers: “We willen nieuwe multinationals helpen bouwen.” Deitmers en Van den Ende hopen daaraan te verdienen, maar het snelle geld zeggen ze niet te zoeken. “Veel venture capitalists hebben het in het eerste gesprek al over de exit. Wij niet. Het bedrijf moet eerst groeien. Dan komt de rest vanzelf.” Ze kunnen zich dat permitteren, zegt Deitmers, “omdat Joop en ik de enige aandeelhouders zijn in onze firma. Een luxepositie.” Deitmers’ voorbeelden zijn legendarische ondernemers als Henry Deterding (Shell) en Anton Philips. “De grondleggers van het Nederlandse bedrijfsleven.” Hij heeft het boek Aartsvaders over deze rasondernemers gelezen en vraagt zich nostalgisch af waar de nieuwe generatie blijft. “Echte bedrijvenbouwers zijn nu op de vingers van één hand te tellen.” Natuurlijk zijn er de mannen achter TomTom, Jan Aalberts van Aalberts Industries, John de Mol en Joop van den Ende, maar verder
Deitmers, die de dagelijkse leiding heeft over de investeringsmaatschappij, en Van den Ende willen de nieuwe generatie een handje helpen. Ze zeggen genoeg geduld en geld te hebben. Volgens Deitmers is de 150 miljoen euro die er bij aanvang in de pot zat nog lang niet op. “En als we het daarmee niet redden,” zegt Deitmers, “is er meer mogelijk.” Van den Ende is volgens Quote 1,1 miljard euro waard. En Van den Ende heeft wellicht ook meer tijd, nu hij vorige week is teruggetreden als bestuursvoorzitter van Stage Entertainment, de musicalproducent die hij na Endemol uit de grond stampte. “Ik wil me opstellen als senior coach voor onze bedrijven”, zei Van den Ende vorige week.
Waarvan beide heren hun baby’s ook voorzien, zijn kennis en contacten. Eyeworks profiteerde al. Het bedrijf van ex-soapie Reinout Oerlemans kocht vorig jaar de Amerikaanse tv-producent 3Ball, de maker van onder meer de hit Beauty and the geek. De tip kwam van Deitmers. “Ik werd gebeld met de mededeling: 3Ball is nu hot. De volgende dag zat Oerlemans in het vliegtuig. Drie dagen later was de deal rond.”
Niet alleen Eyeworks krijgt hulp bij overnames. “Fruitlounge Media kijkt nu serieus naar twee Nederlandse bedrijven”, aldus Deitmers. Callcenterexploitant Unamic kocht met de kapitaalinjectie onder meer de klantbehandelafdeling van Wehkamp en werd meteen meer dan twee keer zo groot.Buy & build is een geliefde groeistrategie van de investeerders, die bij Endemol al lieten zien dat ze dit kunstje beheersen. Maar overnames zijn geen moetje, zegt Deitmers. De omzet van Albumprinter, dat digitale foto’s omzet in fotoboeken, zal dit jaar verdrievoudigen naar 18 miljoen euro, verwacht Deitmers. De groei is autonoom: het bedrijf sloot kort geleden een overeenkomst met een grote Amerikaanse keten van drugstores. Albumprinter is in Nederland al partner van de Hema. Nu breekt het bedrijf ook door in het veel grotere Amerika.
Van den Ende & Deitmers kijkt voor de eigen expansie ook over de landsgrenzen. “Duitsland, Engeland, Frankrijk, Spanje en Italië. Ik sluit niet uit dat het zwaartepunt van onze investeringen op termijn in het buitenland ligt.”Maar ook in eigen land is er genoeg te doen, zegt Deitmers, die laat doorschemeren dat er dit jaar nog meer Nederlandse investeringen zullen volgen. Nee, niet in Hyves, de succesvolle sociale-netwerksite. Daarin heeft Deitmers al een privébelang. “Ik ben sinds 2005 aandeelhouder.” En dat blijft hij nog wel even, ondanks de sterke geruchten over een op handen zijnde verkoop van Hyves. “Er is zeker interesse. Maar voor verkoop is het veel te vroeg.” Ook in dit geval zegt Deitmers zijn tijd te nemen. “Hyves is niet supercommercieel opgezet. Daarvoor is heel bewust gekozen. We willen eerst de community opbouwen, om daarna te kijken hoe je geld kunt verdienen.”
FEM Magazine 21-04-2007
Endeit refers to the following statement in connection with the sustainable finance disclosure regulation (SFDR), available here.
Get in touch with us by submitting your plan or by contacting one of our team members directly.
If you want to receive our newsletter, please put ‘newsletter‘ in the additional message box. ⮕